Oblíbené příspěvky

neděle 9. září 2018

COP

Originální název: La tresse (2017)
Autorka:  
Překlad: Alexandra Pflimpflová
Nakladatelství: ODEON
Rok vydání: 2018
Počet stran: 200








Tři ženy žijící ve třech různých světadílech, tři osudy: Indka, která patří k nejnižší společenské vrstvě – Italka, jež zdědí rodinnou firmu – Kanaďanka, která má skvělou kariéru v právnické firmě. Všechny tři spojuje touha po důstojném životě. Nikdy se spolu nesetkají, nevědí o sobě; a přesto se mezi nimi vytvoří intimní pouto – symbolické pouto vzpoury proti nepřízni osudu.


„Kdo plave mezi žraloky, neměl by krvácet.“

Kniha vypráví emotivní příběhy tří žen, žijících na třech různých kontinentech úplně odlišné životy. Ale přece je něco spojuje. Odhodlání, nekonečná odvaha a síla bojovat za lepší život a své sny.

V Indii je to Smita. Žena z velmi chudých poměrů, pocházející z opovrhované vrstvy obyvatel, z tzv. nedotknutelných. Smitiným údělem je každý den sbírat výkaly na pozemcích bohatých obyvatel vesnice. Nechce, aby její dcera Lalita měla stejný život jako ona a jejich předci a tak se snaží docílit toho, aby její dcera unikla z nuzného života, nešla ve stopách své rodiny, ale začala chodit do školy, který by ji poskytla možnost lepší budoucnosti. A proto je odhodlaná změnit dosavadní život za každou cenu.
Giulia ze Sicílie pracuje ve firmě svého otce, která se zabývá zpracováním pravých sicilských vlasů.  Když otec leží na smrtelné posteli, Giulia zjistí, že rodinný podnik upadá. V sázce je práce spousty lidí, kteří nebudou mít kam jít. Náhle před ní stojí těžké rozhodnutí, které může podnik znovu povznést nebo tradici navždy zničit.

Třetí ženou zasazenou do příběhu je Sarah žijící v Kanadě. Sarah je úspěšná právnička, pracující v montrealské právní firmě. Je to matka dětí, která své kariéře věnovala prakticky celý život. Když Sarah vážně onemocní, uvědomí se, že kolem sebe má spoustu pokrytců, kteří jí její úspěch nikdy nepřáli a srazí jí to na kolena. Náhle už to není ta sebejistá žena a stojí před ní těžký boj. 


Kniha má asi 200 stran, což není zrovna mnoho na to, aby zde byly popsány 3 příběhy. Ale i tak se L. Laetitia Colombani dokáže dotknout spoust témat jako je chudoba, vzdělání, nemoc, ale i utajená láska a rodinné tajemství. Poměrně mě překvapilo, že kniha působí nedokončeně. V závěru všem třem ženám svitla naděje na změnu, nicméně autorka záměrně nesdělila, jestli se těmto ženám povede to, co si předsevzaly. Po dočtení mne hned napadla myšlenka, že bych ráda věděla, jak to bude pokračovat dál. Po delším přemýšlení jsem však dospěla k tomu, že autorčiným záměrem nebylo vyprávět příběhy od začátku do konce, ale právě vyzdvihnout bojovnost a odvahu těchto žen.

Osobně nejvíce mi k srdci přirostla Smita, jejíž příběh se nejvíce liší od našich životů. Vážných nemocí je kolem nás spousta, podniky krachují, lidé přicházejí o práci. Těžko si ale někdo z nás dovede představit, že by neměl šanci chodit do školy, že by se na něj sousedé dívali s opovržením jako na tu největší spodinu. A právě proto mi tato žena nejvíce utkvěla v paměti a ráda bych se o jejím osudu dozvěděla více.

Na závěr bych chtěla vyzdvihnout to, jakým způsobem se autorce povedlo splést pomyslný cop ze všech tří příběhů žen, které se nikdy nepotkaly, ale přesto se jejich osudy nevědomky propletly.

HODNOCENÍ: 88 %


Žádné komentáře:

Okomentovat