Oblíbené příspěvky

středa 21. listopadu 2018

SPRATEK: Příběh dítěte, které nikdo nemiloval


Autorka: Torey L. Hayden
Originální název: One child
Překlad: Helena Hartlová
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2008
Počet stran: 240





Kniha představuje skutečný příběh šestileté Sheily, která se dostane do speciální třídy pro děti s poruchami chování. Její učitelkou a zároveň prvním člověkem, který jí projeví lásku, je Torey Hayden. Ta po čase zjistí, že dívka má nadprůměrnou inteligenci, je učenlivá a dřímá v ní skrytý génius. Kniha je pozitivním svědectvím o síle pedagogických a terapeutických prostředků, a pedagoga představuje jako přítele, který neváhá pro dítě překonávat různé těžkosti.


Autorkou je velmi známá americká speciální pedagožka a dětská terapeutka Torey Hayden. Kromě recenzovaného díla Spratek: Příběh dítěte, které nikdo nemiloval, napsala i další romány z prostředí školy pro děti především s poruchami chování. Například knihy: Divná Jadie (1994), Dračice a mazánek (2009), Sebranka (2013).

V knize Spratek: příběh dítěte, které nikdo nemiloval, nám autorka předkládá autobiografický příběh odehrávající se během jednoho školního roku. Čtenáři se v něm setkávají s velmi zvláštní skupinkou dětí, které jsou nějakým způsobem nezvladatelné a prý i nevzdělavatelné. Sama Torey Hayden je nazývá „odpadní třídou“. Jí, jako jejich učitelce, jejímu asistentovi Antonovi, středoškolské studentce a nejprve 8 dětem je přidělena jen jakási malá  místnost s jedním oknem. Nikdo se nestará o to, jak si s dětmi v takovémto prostředí poradí. 
Skladba třídy je opravdu rozmanitá: osmiletý Petr, trpící neurologickou poruchou s násilným chováním, stejně stará Taylor, která se už dvakrát pokusila o sebevraždu, šestiletý Max s dětským autismem, sedmiletý Freddie s autismem a prý hlubokou retardací, sedmiletá Sára trpící selektivním mutismem, šestiletá Susanah Joy, která má dětskou schizofrenii, devítiletý William trpící různými strachy, který se neobejde bez svých rituálů a slepý zlostný chlapec Guillermo. Torey ví, že to nebude snadná cesta, přesto se do práce pouští s vervou a nadšením a od počátku školního roku do Vánoc se jí povede téměř nemožné - děti se rozmluví, zlepší se jim i hygienické návyky a i Torey se naučí něco nového - Braillovo písmo. Zlom nastává ve chvíli, kdy do jejich třídy přichází šestiletá holčička Sheila. Je to dítě velmi zanedbané a zapáchající, s nikým nemluví a je velmi zlostná. Žije sama s nevlastním otcem kdesi v chatrči, matka ji porodila ve 14 letech a poté od nich i s mladším synem odešla. V papírech má Sheila jen to, že má chronicky nepřizpůsobivé dětství a škola je pro ni jen předstupeň, než se uvolní místo v ústavu. Sheila totiž ve svých šesti letech unesla tříletého chlapečka, přivázala ho ke stromu a zapálila na něm oblečení. Po malých krůčcích se Torey daří odkrývat jaká holčička opravdu je, co za jejím chováním stojí, jaká je její minulost a hlavně to, že jde o dítě opravdu mimořádně nadané. Sama se naučila číst, má neobyčejnou slovní zásobu a podle testů má její IQ hodnotu 182. Torey se nevzdává a podaří se jí vybudovat se Sheilou silné pouto. Nakonec se pokusí o zrušení soudního příkazu k umístění holčičky do ústavu a bojuje ze všech sil o to, aby se mohla vrátit do běžné školy.
Kniha určitě není určena jen odborníkům na problematiku speciálního vzdělávání. Naopak bych ji doporučovala k přečtení všem, kteří pracují s dětmi a také rodičům. Je to kniha plná bolesti a pro mě nepochopitelných věcí, které lidi dokážou napáchat na svých dětech, na druhou stranu je to také kniha plná snahy o porozumění a naděje. Podle mě nese jedno krásné poselství, že někdy to nejlepší, co pro jiné můžeme udělat, je ukázat jim, že je máme bez podmínek rádi.

HODNOCENÍ: 90 %

1 komentář:

  1. Ten, kto dnes číta toto svedectvo, by mal osláviť so mnou a mojou rodinou, pretože to všetko začalo ako vtip pre niektorých ľudí a iní hovorili, že to nie je možné. Volám sa Juraj Kamensky a som z Bratislavy, ale s manželkou sa sťahujem do Chicaga. Som šťastne ženatý s dvoma deťmi a krásnou ženou. Niečo hrozné sa stalo mojej rodine, stratil som prácu a moja žena opustila dom, pretože som sa nemohla starať o seba a o potreby rodiny. a jej deti v tomto konkrétnom okamihu. Podarilo sa mi deväť rokov, žiadna žena, ktorá by ma podporovala, aby som sa o deti starala. Snažím sa poslať testovaciu správu mojej žene, ale ona blokovať ma z rozprávania s ňou sa snažím hovoriť so svojím priateľom a jej rodinnými príslušníkmi, ale stále viem, že by mi mohol pomôcť a ja som bol podanie žiadosti neskôr toľko spoločnosti, ale stále to urobili Nevolajte ma, kým neprišiel verný deň, že nikdy nezabudnem v mojom živote. Keď som sa stretol so starým priateľom môjho, ktorému som vysvetlil všetky moje ťažkosti a povedal mi o skvelom mužovi, ktorý mu pomohol získať dobrú prácu v Coca cola spoločnosť a on mi povedal, že jeho kúzlo koliesko, ale ja som človek, ktorý nikdy neverí v kolieskach kúzla, ale ja som sa rozhodol dať mu vyskúšať a jeho meno je Drosagiede on ma poučil a ukázal mi, čo mám robiť v týchto troch dňoch obed spell.I sledovať všetky pokyny a robiť to, čo ma požiadal, aby som sa dobre. uistil sa, že všetko šlo dobre a moja žena ma opäť uvidí po skvelej práci Drosagiede. Moja žena mi zavolala s nevedomým číslom a ospravedlnila sa mi a povedala mi, že mi naozaj chýba a naše deti a moja žena sa vracajú domov.a po dvoch dňoch Spoločnosť, ktorej som poslala svoj uznávací list, teraz som manažérom spoločnosť Paragon tu v USA. Odporúčam vám, ak máte nejaké problémy, pošlite správu na tento e-mail: {doctorosagiede75@gmail.com} alebo čo mu dáte na +2349014523836 a dostanete najlepší výsledok. Vezmite veci za samozrejmosť a bude vám odobraté. Prajem Vám to najlepšie.

    OdpovědětVymazat