Oblíbené příspěvky

neděle 25. listopadu 2018

LAZAR


Originální název: Lazarus
Autor: Lars Kepler
Překlad: K. Kloučková
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2018
Počet stran: 512


Komisař Joona Linna si myslel, že už má to nejhorší za sebou, přitom všechno teprve začíná…Policisté objeví v bytě na předměstí Osla tělo mrtvého muže. Z toho, co najdou v mrazáku, jsou v šoku. Zavražděný byl vykradač hrobů, sběratel trofejí a kanibal. Jednou z trofejí je i lebka Summy Linnové, Joonovy manželky. O několik dní později požádá švédskou policii o pomoc německá komisařka. V kempu nedaleko Rostocku byl zavražděn sexuální násilník. 
Joona záhy pochopí, že zdánlivě náhodnou souvislost mezi oběťmi nemůže ignorovat – stopy vedou k někomu, kdo má být již dávno mrtvý.

Autorská dvojice Lars Kepler nám v listopadu představila novinku s názvem Lazar. Tato kniha je v řadě již sedmou ze série Detektiv Joona Lina a volně navazuje na předchozího Lovce králíků. Mezi další knihy série, které můžete znát, jsou v pořadí dle roku vydání Hypnotizér, Paganiniho smlouva, Svědkyně ohně, Písečný muž, Stalker a právě již zmíněný Lovec králíků. Jednotlivé knihy na sebe sice navazují, ale lze je číst i samostatně.

Co se týče autorů, Lars Kepler je pouze pseudonym a právě za ním se skrývá manželská dvojice Alexandra Coelho a Alexandr Ahndoril a tento pseudonym si vybrali z důvodu uctění švédského spisovatele Stiega Larssona a astronoma Johanese Keplera.

Příběh začíná policejním vyšetřováním v bytě, kde byly nalezeny ostatky těl v různých fázích rozkladu, včetně lebky manželky komisaře Joony Liny. Hrob ženy, která před pár lety zemřela na rakovinu a byla pohřbena ve Finsku, byl znesvěcen. Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o vykradače hrobů. Právě ve chvíli, kdy se tuhle informaci Joona dozvídá, vyžádá si ho německá komisařka ze Spolkového kriminálního úřadu, aby jim pomohl s vyšetřováním pravděpodobně zavražděného muže. Vzhledem k tomu, že je Joona stále postaven mimo službu, je tímto požadavkem poněkud zaskočen, ale jen do chvíle, dokud mu komisařka nepředloží mobil oběti s odchozím voláním na Joonovo soukromé číslo. Mrtvý muž má na zádech stopy po mučení. Podobné jizvy měl na zádech i bratr Jurka Waltera. Tohoto muže s vykradačem hrobů spojuje násilná smrt, oba měli na zádech stopy po bití a oba jsou nějakým způsobem spojeni s Joonou Linou. Věci z minulosti se opakují, tehdy byl viníkem nejhorší sériový vrah v norských dějinách. Nyní to není možné, protože Jurek Walter je mrtvý. Saga Bauerová, komisařka tajné služby jej zastřelila třemi ranami. Pokud je Jurek Walter mrtvý, kdo za vraždami stojí? Joona Lina má jisté pochybnosti o Jurkově smrti, vyšetřovatelům to ale přijde absurdní. Počet obětí se ale rapidně zvyšuje, a proto je třeba začít jednat…

Knihy této autorské dvojice vždy s nadšením očekávám a nejinak tomu bylo i u knihy Lazar a musím říct, že ani tentokrát mě nezklamala. Je plná brutálního násilí, krve, mrtvol a s nikým ani s ničím si nebere servítky, což ale nemusí být šálkem čaje pro všechny, obzvlášť pro slabé povahy. Hlavní otázkou zůstává, zda existuje nějaká šance, že Jurek přežil tři „smrtelné“ rány a vrátil se zpět, aby dokončil to, co započal. Na to vám ale nyní neodpovím, abych nezkazila prožitek z knihy J  
Na knize nejvíce oceňuji propracovanou psychologii postav a to, že se autoři nebojí sáhnout na život ani těm s kladným charakterem, které nejeden čtenář může oplakat. Není podmínkou, že kniha musí končit happyendem a tak mě nepřekvapilo, že nám opět dává námět na další pokračování.
Naopak negativně hodnotím to, že u některých postav už jsou na hraně jejich schopnosti - někdy až z říše fantasy, a tak pro mne byli méně uvěřitelné. Také mě udivilo, že zrovna Joona, který je Jurkův největší protivník odcestuje ze země, když on jediný věří, že Jurek se vrátil a ví, že on jediný by jej mohl zastavit.
Každopádně kniha opět splnila svůj účel a já opět hltala každou stránku. Prostě severská krimi jak má být…

1 komentář:

  1. Ten, kto dnes číta toto svedectvo, by mal osláviť so mnou a mojou rodinou, pretože to všetko začalo ako vtip pre niektorých ľudí a iní hovorili, že to nie je možné. Volám sa Juraj Kamensky a som z Bratislavy, ale s manželkou sa sťahujem do Chicaga. Som šťastne ženatý s dvoma deťmi a krásnou ženou. Niečo hrozné sa stalo mojej rodine, stratil som prácu a moja žena opustila dom, pretože som sa nemohla starať o seba a o potreby rodiny. a jej deti v tomto konkrétnom okamihu. Podarilo sa mi deväť rokov, žiadna žena, ktorá by ma podporovala, aby som sa o deti starala. Snažím sa poslať testovaciu správu mojej žene, ale ona blokovať ma z rozprávania s ňou sa snažím hovoriť so svojím priateľom a jej rodinnými príslušníkmi, ale stále viem, že by mi mohol pomôcť a ja som bol podanie žiadosti neskôr toľko spoločnosti, ale stále to urobili Nevolajte ma, kým neprišiel verný deň, že nikdy nezabudnem v mojom živote. Keď som sa stretol so starým priateľom môjho, ktorému som vysvetlil všetky moje ťažkosti a povedal mi o skvelom mužovi, ktorý mu pomohol získať dobrú prácu v Coca cola spoločnosť a on mi povedal, že jeho kúzlo koliesko, ale ja som človek, ktorý nikdy neverí v kolieskach kúzla, ale ja som sa rozhodol dať mu vyskúšať a jeho meno je Drosagiede on ma poučil a ukázal mi, čo mám robiť v týchto troch dňoch obed spell.I sledovať všetky pokyny a robiť to, čo ma požiadal, aby som sa dobre. uistil sa, že všetko šlo dobre a moja žena ma opäť uvidí po skvelej práci Drosagiede. Moja žena mi zavolala s nevedomým číslom a ospravedlnila sa mi a povedala mi, že mi naozaj chýba a naše deti a moja žena sa vracajú domov.a po dvoch dňoch Spoločnosť, ktorej som poslala svoj uznávací list, teraz som manažérom spoločnosť Paragon tu v USA. Odporúčam vám, ak máte nejaké problémy, pošlite správu na tento e-mail: {doctorosagiede75@gmail.com} alebo čo mu dáte na +2349014523836 a dostanete najlepší výsledok. Vezmite veci za samozrejmosť a bude vám odobraté. Prajem Vám to najlepšie.

    OdpovědětVymazat