Oblíbené příspěvky

neděle 19. srpna 2018

POPELČINY STŘEVÍČKY


Originální název: Chocolate Shoes And Wedding Blues 

Autorka: Trisha Ashley
Překlad: Lucie Libovická
Nakladatelství: MOTTO
Rok vydání: 2018
Počet stran: 440


Život může být pohádkový, pokud máte ty správné boty!

Tansy zdědí tetiččin obchod s botami v anglickém městečku Sticklepondu a dostane báječný nápad – co kdyby se zaměřila jen na svatební obuv? A tak se zrodí Popelčiny střevíčky, obchůdek nejen se svatebními botami, ale také s rozmanitými doplňky, dárečky pro družičky a úžasnými čokoládovými střevíčky. Kéž by bylo všechno tak dokonalé i v Tansyině osobním životě. Její snoubenec totiž asi nebude ten pravý a rodinné vztahy jsou napjatější než kdy dřív. Tansy momentálně nachází jedinou radost v obchodu, který zažívá skvělý úspěch. Je tu ovšem jeden člověk, který není zrovna nadšený z Popelčiných střevíčků a proudu zákazníků mířících za vysněnými botami. 
Herec Ivo Hawksley, obyvatel domku vedle obchodu, přišel do Sticklepondu, aby vyléčil své zlomené srdce, jenže ruch v obchůdku mu mnoho klidu nedopřává. Brzy ale zjistí, že toho mají s Tansy společného víc, než si oba mysleli, a odhalení tajemství z minulosti prolomí ledy.
                                                                                                    
Tansy neměla zrovna jednoduché dětství a ani příliš obvyklou výchovu. Její matka - exmodelka Isabel ji nechala vychovávat pratetou Nancy v malé vesničce Sticklepond, aby se mohla věnovat své kariéře. Nyní, když je Tansy dospělá, tráví všední dny se svým snoubencem Justinem v Londýně. Náplní jejího života je převážně psaní dětských knih série Opičky z bačkůrek a příležitostně si vydělávat modelingem nohou. Přesto však jejím největším přáním je vdát se a mít vlastní rodinu. Naopak Justin svatbu i dítě oddaluje jak jen to je možné. Naneštěstí teta Nan začíná být na sklonku svého života stále křehčí a Tansy se tak na několik týdnů vrací do rodné vesnice. Tady má možnost přemýšlet o svém životě a uvědomit si, zda je pro ni Justin tím pravým. Zanedlouho Tansy objevuje i pravý důvod toho, proč se Justin do sňatku nehrne, a rozhodne se odstěhovat do Sticklepondu natrvalo. Nedlouho na to Nan umírá a Tansy zdědí obchod s obuví, který její rodina vlastní již po mnoho generací. Pro Tansy se tak otvírá nový směr, kterým se může ubírat. Obchod zaměří na svatební obuv a je v prodeji velmi úspěšná. Do hry ale vstupuje Ivo Hawksley, který se přestěhuje do domu u Tansyina obchodu, aby po smrti své ženy vyléčil své srdce v klidné vesnici.  Tansyin obchod, kde se dveře netrhnou, mu však na klidu příliš nepřidá a brzy si to přijde se sousedkou vyřídit. A jak už to v podobných romantických příbězích bývá, co se škádlívá, to se rádo mívá, obzvlášť, když Ivo není pro Tansy úplně neznámý…
Negativně hodnotím délku knihy, místy už byly nudné pasáže, kde se stále opakovala sebelítost Tansy, jak už si nikdy nenajde manžela a nebude mít děti a také dosti předvídatelný příběh. Zajímavě působí začátky kapitol, které vždy obsahují zpověď tety Nan, která se snaží nalákat na odhalení rodinného tajemství, které se tutlá po celou knihu a v závěru má být odhaleno. Musím podotknout, že jsem byla mírně zklamaná a žádné větší emoce to ve mně nezanechalo. Naopak se mi velmi líbil vztah mezi Tansy a tetou Nan a tak mi i slza ukápla, když Nan zemřela. Spojení a podpora mezi lidmi na vesnici byla také obdivuhodná, když dokázali spojit své síly, aby bojovali jeden za druhého. V závěru můžete najít i recepty na cukrovinky, které se v průběhu knihy objevují. Jako oddechové čtení například k vodě mohu doporučit, nějaký silný příběh však nečekejte.


Žádné komentáře:

Okomentovat