Oblíbené příspěvky

středa 15. srpna 2018

INK - TAJEMSTVÍ KŮŽE


Originální název: Ink (Skinbooks Trilogy)
Autorka: Alice Broadway
Překlad: Martina Buchlová
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání: 2018
Počet stran: 303

Představte si, že žijete v zemi, kde každá přelomová událost, každé důležité rozhodnutí, všechno, co pro vás má nějaký význam, skončí na vašem těle jako tetování. Po smrti pak z potetované kůže vytvoří knihu, která bude vašim potomkům sloužit jako vzpomínka na vás a vám jako záruka věčného života. V takovém světě žije Leora. Když její otec zemře, Leora by dala cokoli, jen aby mohl v paměti ostatních žít navždy. Ví totiž, že její otec si zasloužil, aby jeho kniha kůže se záznamem celého jeho dobrého života přetrvala navěky. Když však zjistí, že z knihy jejího otce někdo kus vyřízl a knihu upravil, musí se pustit do pátrání, které ji přiměje zamyslet se nad tím, zda svého otce vůbec znala. A jestli zná samu sebe. A jestli všechno, v co celý život věřila, je vůbec pravda. Tak začíná rozplétání strašného tajemství…

„Všichni v sobě máme trochu zla. Všichni se v životě za něco stydíme, něčeho litujeme. Zraňujeme vlastní duše nebo duše lidí, které milujeme. Ale všichni v sobě máme i trochu dobra. Vlastně myslím, že jsme dobří z větší části. A v životě jde o to, jak se naučit najít v sobě rovnováhu, najít svoje místo v životě. Všichni v sobě máme trochu dobra, trochu zla – ale to neznamená šedou.“

Když jsem si přečetla, o čem kniha má být, musela jsem ji mít. Ten morbidní nápad, to je něco pro mě! 😊
Leora žije ve světě, kde je společnost rozdělena na dva typy lidí – ti „normální“ tetovaní a Prázdní. Hlavní hrdina patří k těm „normálním“, těm, kteří mají na svém těle vytetované značky připomínající jejich životní příběh. Těch Prázných se všichni bojí a věří, že jim jenom škodí a páchají zlo. Totéž si celý svůj život myslí i Leora. Potom jí ale zemře otec a ona začíná zjišťovat, že nikdo není jenom dobrý nebo jenom zlý, že ne všichni jsou takoví, jaké je známe my a že věřit se nedá všem.
Ve Svatoměstí jste po smrti staženi z kůže a z té je potom vytvořena kniha vyprávějící příběh vašeho života. Zní to poněkud nechutně, ale teď si ještě představte, že tu knihu budou mít vaši příbuzní doma a mohou si z ní kdykoliv číst. To jediné Leoru uklidňuje. Nepochybuje, že si tuto poctu zaslouží i její milovaný otec. 


Co když ale ze všech lidí zrovna on něco skrývá? Pozůstalí čekají na obřad vážení duše: pokud člověk prožil dostatečně záslužný život, kniha se může vrátit k rodině a jeho duše bude v záhrobí v bezpečí. Anebo následuje věčné zatracení a spálení knihy i duše. Jak dopadne kniha života Leořina otce? Může vůbec věřit své matce? Hodí se na povolání tatérky? A vydrží jí přátelství s nejlepší kamarádkou Verity? Odpovědí se určitě v této knížce nedočkáte, tím spíš se ale můžeme těšit na další dva díly trilogie.

HODNOCENÍ: 75 %

Žádné komentáře:

Okomentovat