Oblíbené příspěvky

neděle 8. července 2018

V ÚKRYTU

Originální název: Lying in Wait
Autorka: Liz Nugent 
Překlad: M. Dvořáková
Nakladatelství: Omega
Rok vydání v ČR: 2018
Počet stran: 384

Lydia Fitzsimonsová žije v dokonalém domě se svým milujícím manželem a synem. K úplnému životu touží po jediné věci. A je přesvědčená, že jí to manžel sežene. To poslední, co čeká, je smrt zaviněná její chorobnou touhou. Nicméně ani mrtvé tělo Lydii nezastaví. Akorát ji to ještě více popožene – ať to stojí cokoliv. 


Kniha V úkrytu vypráví příběh rodinného tajemství, které se závratně v průběhu času podepíše na všech členech rodiny. Setkáváme se zde se třemi hlavními postavami. Chorobně posedlou Lydií, která se přes svou chorobnou posedlost nebojí jít ani přes mrtvoly, a to doslova. Jejím synem Laurencem a Karen, která rovněž hraje svou roli v rodinné minulosti.
Kniha je rozdělena do tří časových linií - let 1980, 1985 a 2016. Právě v roce 1980 dochází k významnému zlomu, se kterým se rodina Fitzsimonsových už nikdy nevyrovná. Do té doby si Lydia žije se svým manželem poklidným životem plným blahobytu. K úplnému štěstí a naplnění jí však přeci jen něco schází. K tomu ji má dopomoci mladá britka Annie, jejíž život není zrovna procházkou v růžové zahradě, a proto nabídnuté peníze od zámožné rodiny se zdají docela dobrým východiskem z její situace. Naneštěstí se vše vymyká z rukou a Lydie se svým manželem se dopouštějí neomluvitelného činu. Čtenář je svědkem Anniiny  vraždy a jejího pohřbení v zahradě za domem, který už jedno temné tajemství ukrývá. Zdá se, že vše je vyřešeno hned v počátku a dál se bude příběh ubírat klidným tempem, když vrah je znám, ale opak je pravdou.

  *

Podle hlavních postav je kniha také rozčleněna do kapitol, které jednotlivé postavy vyprávějí a my tak máme možnost vše vidět z úhlu pohledu každého z nich a snažit se je pochopit. Osobně si myslím, že nejlépe je vykreslena postava Lydie. Tahle žena mě dokázala neskutečně šokovat. Ať už to bylo její chorobnou mateřskou láskou k synovi nebo dokonale promyšlenýma intrikama. I když byla Lydie míněna jako negativní postava, získala si mé velké sympatie.

Celkově jsou postavy velmi dobře psychologicky propracované, zápletka se pozvolně rozplétá, a když dojdete na konec zůstanete sedět s pusou otevřenou dokořán…. jako já. Proto tuhle knihu doporučuji všem, kdo mají rádi thrillery a už se těším na autorčinu druhou knihu Hádanka jménem Oliver, která by měla vyjít v listopadu tohoto roku.



Žádné komentáře:

Okomentovat