Oblíbené příspěvky

neděle 3. června 2018

POHŘBENÝ ŽIVOT


Originální název: The Life We Bury (2014)
Autorka: Allen Eskens
Překlad: Kateřina Tomcová
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání v ČR: 2017
Počet stran: 320



„Někdy i obyčejný školní úkol může změnit váš život“

Když jsem si poprvé přečetla název knihy Pohřbený život a její zařazení do žánru detektivek a thrillerů, čekala jsem od ní klasický detektivní příběh s nějakým tím násilím a trochou krve. O to víc mě kniha překvapila svým silným příběhem a možná bych ji zařadila spíše do kategorie románů.

Děj se odehrává na podzim v Minnesotě a v prostředí Severní Ameriky. Hlavním hrdinou je Joe Talbert, jehož život není zrovna jednoduchý.  Matka je alkoholička, která je samý průšvih, otec je neznámý, a tak je životním údělem Joea hlavně starost o mladšího bratra Jeremyho s autismem. Aby měl Joe lepší život a vlídnější budoucnost, snaží se zuby nehty udržet na univerzitě. A proto když dostane zadání ročníkové práce z literatury, rozhodne se udělat vše pro co nejlepší výsledek.
Úkolem Joeovy ročníkové práce je napsat životopis neznámého člověka. Joe tak navštěvuje Domov s pečovatelskou službou, kde doufá, že by mohl potkat nějakého válečného veterána, a něco si vyslechnout o jeho životě. Namísto toho mu personál domluví schůzku s Carlem, odsouzeným vrahem, jenž se v roce 1980 dostal do vězení za znásilnění a vraždu čtrnáctileté dívky. Carl si odseděl třicet let, poté onemocněl a nyní v pečovatelském domě čeká na smrt.
Rozhovor s Carlem není zrovna to, co si Joe představoval jako téma své seminární práce, ale i přesto je na  Carlově kauze něco, co Joea nenechá chladným. Postupně se tak seznamuje s Carlovým životním příběhem a začíná o jeho vině silně pochybovat a po hlavě se vrhá do Carlova očištění. Carlův čas se však krátí a čtenář si začíná uvědomovat fakt, že se stařík možná pravdy nikdy nedočká a zemře jako vrah a násilník. Zároveň zde ale hraje možnost fakt, že Carl Invarson se jen pokouší klamně si před smrtí vykoupit svobodu. A možná, že je všechno úplně jinak....

Na to, že se jedná o autorovu prvotinu, smekám klobouk nad jejím zpracováním. Hlavní hrdina mi byl hned od začátku sympatický. Námět je neokoukaný a napětí se pozvolna stupňuje. Jako zbytečné mi přišlo rozvíjet milostný příběh hlavní postavy, ten bych klidně vynechala. Místo pomalejšího rozjezdu bych přidala pár stránek na závěr, který by tak mohl být méně předvídatelný a také bych více rozvedla motiv vraha. Každopádně tuto detektivku mohu doporučit. 

Žádné komentáře:

Okomentovat