Oblíbené příspěvky

středa 1. srpna 2018

NIKDYUŠ: Zkoušky, jež podstoupila Morrigan Crowová


Originální název: Nevermoor: The Trials of Morrigan  
                               Crow (2017)
Autorka: Jesicca Townsend
Překlad: Vladimír Medek
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2018
Počet stran: 480


Morrigan Crowová je prokletá. Narodila se v ten nejnešťastnější den a všichni ji obviňují, že má na svědomí každou místní pohromu. A co je horší, kvůli kletbě je odsouzena zemřít v den svých jedenáctých narozenin. Pak ale potká Jupitera Northa, podivného muže, který ji dostane do tajemného světa Nikdyuš. Aby tu Morrigan mohla zůstat v bezpečí před hrozivou kletbou, musí najít způsob, jak úspěšně absolvovat zkoušky. Objeví nakonec svůj mimořádný talent?

„ Mám na mysli Nikdyuš. Nebo kterékoliv místo, kde se denně pohybují miliony lidí a zanechávají neviditelné stopy, které se navzájem křižují v milionech, miliardách a bilionech nitek šílené tapisérie. Lidé všude nechávají něco ze sebe samých, Morrigan – všechny boje, které odvedli, všechny rány, které utrpěli, lásku a radost, které pociťovali, dobré i špatné věci, které udělali.“


Autorka v knize vytvořila kouzelnický svět a zároveň kouzelný příběh, který se nevyhne srovnání s knihami o Harrym Potterovi – magický svět, výjimečné dítě, záporák.
Příběh nemá úplně optimistický začátek, jak byste možná u knížky pro děti čekali. Hned v první větě prologu je rakev a v první větě 1. kapitoly zase mrtvý kocour. Obojí má na svědomí Morrigan Crowová, prokleté dítě, které může za vše zlé, co se kolem ní stane. Blíží se Nejposlednější den věku a Morriganin otec už se těší, až se své dcery zbaví, protože ta má podle předpovědi na své jedenácté narozeniny tragicky zemřít. Během poslední večeře ji ale nečekaně zachrání podivný návštěvník Jupiter North z Divinské společnosti a vezme ji s sebou do neobvyklého a magického světa Nikdyuš. Aby tam ale mohla Morrigan zůstat a od svého patrona Jupitera se učit, musí postupně splnit tři zkoušky. Jinak ji opravdu čeká smrt. Během pobytu se seznámí nejen s obrovskou mluvící kočkou, konečně si najde kamaráda, ale hlavně musí objevit i své výjimečné nadání a tu a tam se setkat, jak už to tak v každém správném fantasy světě bývá, s tím správným záporákem.
Nikdyuš má být první dílem připravované série, jsem zvědavá, jak se bude příběh dál rozvíjet a koho dalšího Morrigan v zemi Nevermoor ještě potká…
Knížka je určena spíš pro mladší čtenáře a tomu odpovídá i skvělý přebal, který musí zaujmout každého na první pohled. Myslím ale, že se bude líbit i většině dospěláků, vždyť kdo by neměl rád svět magie a podivných lidí. Těšte se na dorůstající lustr a Paraplovou dráhu!
Co mi na knize vadí nejvíc je název NIKDYUŠ, prostě se jako češtinářka nemůžu přenést přes to Š J. Zároveň mi připomíná mou oblíbenou knížku NIKDYKDE od Neila Gaimana.


HODNOCENÍ: 85 %

Žádné komentáře:

Okomentovat